Secesijska tura Osijek – Subotica

Izložbom „Zlatno doba arhitekture i urbanizma“ proteklog vikenda predstavljena je Secesijska turistička ruta Osijek – Subotica. 

Secesijska tura Osijek – Subotica

Projekat S.O.S. (Subotica Osijek Secession Tourist Route) vredan je 1.066 miliona evra a  podržala ga je Evropska unija kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije 2014-2020. Ideja je da ruta turistima otkrije najlepše primere secesije s kraja 19. i početka 20. veka, a time i promoviše turizam kroz saradnju Osječko-baranjske županije i Severnobačkog okruga.

Kako smo mogli da vidimo, tri najznačajnije građevine na području Vojvodine u stilu secesije su Sinagoga, Rajhlova palata i Gradska kuća, sve tri u Subotici.

Za partnerski grad Osijek ovaj projekat je veoma važan, ne samo zbog predstavljanja nedovoljno poznatog secesijskog nasleđa, već i zbog obnove parka Sakuntala (Šetalište Petra Preradovića), koji se nalazi u srcu grada.

– Razlog za realizaciju ovog projekta su nedostatak informacija i nedovoljna vidljivost secesijske kulturne baštine Osijeka i Subotice kod građana, posetilaca i turista, a time i nedovoljna svest o turističkim resursima i potencijalima kulturne baštine. Takođe, tu je i nedostatak sredstava za rekonstrukciju i revitalizaciju kulturne baštine – kažu nosioci projekta.

TOP