×
Adresa: Trg slobode 1, 24000 Subotica, Srbija
Email: info@visitsubotica.rs
Kapcsolat telefon: +381 (0) 24 670 350
Nyitva tartás:
Hétfő – Péntek: 07:00 és 15:00 között
Address: Trg slobode 1, 24000 Subotica, Srbija
Email: info@visitsubotica.rs
Phone number: +381 (0) 24 670 350
Work Time:
Monday - Friday: 07:00 - 15:00
Adresa: Trg slobode 1, 24000 Subotica, Srbija
Email: info@visitsubotica.rs
Broj telefona: +381 (0) 24 670 350
Radno vreme:
Ponedeljak - Petak: 07:00 - 15:00

Palićka šetnja

_______

Ova ruta je duga 1 km i šetnja će trajati oko pola sata. Dodajte 2-3 sata ako planirate da posetite zoološki vrt. Redosled znamenitosti sledi pravac od svečane kapije - Vodotornja, prateći zamišljenu stazu u obliku slova “U” koja se završava kod Zoološkog vrta.

 

 • VODOTORANJ:
  Zamisao arhitekata ove građevine je da posetilac uđe u Veliki park i turistički kompleks prolaskom kroz raskošno ukrašenu kapiju - Vodotoranj. Dizajniran je u stilu mađarske secesije, inspirisan elementima folklora: rukotvorinama, čipkom i vezom. Ovaj simbol Palića je svečano otvoren 1912.

 

 • VELIKI PARK:
  Veliki park se proteže od Vodotornja do jezera. Njegova sadnja počela je davne 1840. godine, kada je dizajniran po ugledu na engleske vrtove, a kasnije je obnovljen kao park koji neguje barokni stil.

 

 • VELIKA TERASA:
  Svečano otvaranje Velike terase na Paliću je bilo 1912. godine. Ona se i tada koristila kao višenamenski objekat. Na spratu se nalazila raskošna Balska dvorana. U prizemlju su bili restoran i poslastičarnica.

 

 • MUZIČKI PAVILJON I SPOMEN ČESMA
  Ispred Velike terase, iz istog perioda i istom stilu, nalazi se najmanji secesijski objekat - Muzički paviljon. U duhu vremena, korišćen je i još uvek se koristi kao mesto za promenadne koncerte. Spomen česma, podignuta je u čast završetka gradnje secesijskih građevina na Paliću, savršeno se uklapaja u atmosferu na jezeru. Zanimljivost: Originalni tekst uklesan na bunaru, bila je pesma Deže Kostolanjija, poznatog mađarskog pisca.

 

 • ŽENSKI ŠTAND
  Podignut nad jezerom, Ženski štrand je još jedan veličanstveni primer mađarske secesije. Bajkovita drvena građevina bogata je detaljima, koji podsećaju na narodnu umetnost.

 

 • BOGOJVAR
  Bogojvar, u prevodu Sovina kula, izgrađena je 1892. godine u okviru sportskog kompleksa Lajoša Vermeša, istaknutog sportiste i osnivača Palićke olimpijade 1880. godine. Vila je izgrađena u tada pomodnom švajcarskom stilu, sa obilatom upotrebom drveta i crepovima od čuvene Žolnai keramike.

 

 • STATUA LAJOŠA VERMEŠA
  Lajoš Vermeš je rođen u Subotici i bio je veleposednik, dobročinitelj, sportski radnik i atletičar. Zalagao se za moto u zdravom telu zdrav duh i za sport u celini. On je od 1880. do 1914. godine je organizovao sportske igre na Paliću koje su bile u duhu olimpizma.

 

 • ZOO VRT
  Osnovan je 1949. Godine. Prostire se na 10 ha, a njegov koncept, lepota, uređenost i tretman životinja svrstavaju ovaj Zoo vrt među vodeće u ovom delu Evrope.
TOP