×
Adresa: Trg slobode 1, 24000 Subotica, Srbija
Email: info@visitsubotica.rs
Kapcsolat telefon: +381 (0) 24 670 350
Nyitva tartás:
Hétfő – Péntek: 07:00 és 15:00 között
Address: Trg slobode 1, 24000 Subotica, Srbija
Email: info@visitsubotica.rs
Phone number: +381 (0) 24 670 350
Work Time:
Monday - Friday: 07:00 - 15:00
Adresa: Trg slobode 1, 24000 Subotica, Srbija
Email: info@visitsubotica.rs
Broj telefona: +381 (0) 24 670 350
Radno vreme:
Ponedeljak - Petak: 07:00 - 15:00

Ludasi-tó

Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum

_______

A Ludasi-tó Rezervátuma magában foglalja a tavat és a partszakaszt a Ludas/Suplyák, Hajdújárás és Nosza települések mentén.

A megőrzött természeti értékek mellett (a mocsári ökoszisztémákra jellegzetes számos növény-, rovar-, hal- és madárfaj) megőrzött kulturális értékekkel, régészeti lelőhelyekkel, vidéki és templomi építészettel és hagyományos kézműves tevékenységekkel rendelkezik.

A Rezervátum különleges értékének tekinthető a tó tájának és magas nádasainak magával ragadó szépsége.

Természeti értékek

_______

A Ludasi-tó nyílt vízterületekkel, nádasokkal és korai füves ökoszisztémákkal rendelkező komplex vízi élőhely. A A Szerbiában egyedi Ludasi-sztyepptó 328 hektáron fekszik. Sekély medrét a szél játéka formálta a homokos talaj és a lösz-hátság érintésével. A különböző földterületek és a talajvíz közelsége formálta mozaikus jellegűvé ezt a nagy biodiverzitást mutató kis területet.

A Ludasi-tó már a múlt évszázadban ismert volt a régióban gazdag madárvilágáról. Manapság fontos pihenő- és étkezési helyként szolgál a keleti madárvándorlás útján. 1985 óta rendszeres migrációs kutatás kerül megszervezésre (gyűrűző-állomás).

A madárvilág mellett ritkaságok közé tartoznak még olyan állatok is, mint a vidra, teknősök, ritka rovarfajták, de ritka növényfajtákat is találhatunk itt (pl. mocsári nőszőfű), amelyek Szerbia Vörös Könyvébe is bejegyzésre kerültek.

A Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum védett övezete már 1955 óta védettséget élvez. A Rezervátum jelenleg 846,33 hektár területet + 2002 hektár védett övezetet tesz ki. I kategóriás védelem alatt áll, a Szerb Köztársaság kiemelkedően fontos természeti értékeként.

A Rezervátum nemzetközi jelentőséggel bír, a Ramsari területek listájába pedig 1977-ben került bejegyzésre (világjelentőséggel bíró vadvízi területek).

Kulturális értékek

_______

A tó környezete lakott volt még a kőkorszak idejétől kezdve, és ezt követően későbbi történelmi időszakokban is, amelyről a régészeti lelőhelyek is tanúskodnak a keleti parton Noszánál. A környező települések mai lakosai a 19. század során, Szeged környékéről idetelepült személyek leszármazottjai.

A tó körül még fellelhetők régi, hagyományos építkezési karakterüket megőrzött tanyák, amelyek nádból készült tetővel, vesszőfalból és sárból készült segédépületekkel és régi eszközökkel rendelkeznek. A Ludasi soron található katolikus templom és parókia szintén értékes kulturális műemléknek tekinthető. A nyár során a Ludasi-tavon hagyományos jelleggel kerül megtartásra az ökotábor, amelyet visszamenőleg 1987 óta tartanak.

A különböző természeti és etnológiai kutatásokkal párhuzamosan a tábor feladata a természeti oktatás is egyben. Míg a fiatal résztvevők felfedezik a természetet a környezet bejárásával és különböző gyakorlatok elvégzésével, a középiskolások és egyetemisták tapasztalatot és élményeket szerezhetnek a kutatómunkákban való segédkezés során.

Turisztikai kínálat

_______

A turisztikai kínálat összhangban áll a rezervátum státuszával, így a látogatók élvezhetik a Ludasi-tó és élővilágának szépségeit. A Ludasi Látogatóközpont a következő látogató-ösvények bejárására ad lehetőséget:

  • „Csurgó“ – nyugati tanösvény
  • „Kőrös“ – keleti tanösvény a védett övezet idegenvezetőjének – őrzőjének kíséretében.

A tó nagy része kerékpárral is bejárható. Az év során, a Látogatóközpontban számos szemináriumot, tanfolyamot és előadást tartanak az általános- és középiskolás tanulók, valamint az egyetemisták részére. A tavon lehetőség van csónakázásra, Rózsa Sándor szigetének meglátogatására, és a legszebb naplementék megtekintésére.

A szürke szarvasmarhák és a vízibivalyok látogatása kiemelkedően érdekes a gyermekek számára. Azoknak, akik gasztronómiai élményben szeretnének részesülni, a tó közelében hagyományos ételeket kínáló csárdák és éttermek állnak rendelkezésre.

A gyermekeknek szóló játékos tartalmak egyre elterjedtebbek. Az év során, a rezervátumban és annak környékén számos rendezvényt tartanak: Falunap, Fokhagyma Fesztivál, Rózsa Sándor Napok, hagyományos téli nádvágás, Szamárverseny Királyhalmon és még számos más jelentőséggel bíró esemény megy végbe.

A természetvédelem tekintetében a legfontosabb dátum a Ludas Napok- azaz március 28-a, amikor 1977-ben Ludas bejegyzésre került a nemzetközi jelentőségű vadvízi élőhelyek listájába- és Ramsari élőhellyé nevezték ki 593 hektár területen (137 szám alatt) - jelentős madár-fészkelőhelyek és a Ludason már akkor meglévő kutató-ornitológiai állomás miatt.

TOP