×
Adresa: Trg slobode 1, 24000 Subotica, Srbija
Email: info@visitsubotica.rs
Kapcsolat telefon: +381 (0) 24 670 350
Nyitva tartás:
Hétfő – Péntek: 07:00 és 15:00 között
Address: Trg slobode 1, 24000 Subotica, Srbija
Email: info@visitsubotica.rs
Phone number: +381 (0) 24 670 350
Work Time:
Monday - Friday: 07:00 - 15:00
Adresa: Trg slobode 1, 24000 Subotica, Srbija
Email: info@visitsubotica.rs
Broj telefona: +381 (0) 24 670 350
Radno vreme:
Ponedeljak - Petak: 07:00 - 15:00

A projektről

_______

A két testvérvárost - Eszéket és Szabadkát - összekötő cbc régió turizmusában észlelhető fejlesztési kihívások rendkívül heterogén és külön -külön megvalósított tevékenységek a határ mindkét oldalán, a kulturális örökség rekonstrukciójához szükséges források hiánya, a menedzsment hiánya és marketing készségek, a turisztikai szolgáltatók alacsony tudatossága a tágabb régió turisztikai erőforrásai iránt, valamint a turisztikai termékek fejlesztésében és népszerűsítésében szerzett know-how.

Az Eszék és Szabadka városok közötti erős történelmi és kulturális kapcsolat ma a két város közös, a szecessziós időszakból származó hasonló, mégis eltérő és nagyon értékes kulturális örökségében mutatkozik meg. Két város legfontosabb vizuális tereptárgyait az építészet, a művészet és a várostervezés szecessziós öröksége mutatja be, amelyek e két történelmi jelentőségű városközpont kulturális, társadalmi és gazdasági fejlődésének csúcsát jelentik. Sajnos az elhanyagolt szecessziós örökség a két rossz város mai gazdasági és társadalmi helyzetének szimbóluma.

Eszék városa 2016 elején nyilvános felhívást tett közzé az eszéki kulturális örökség homlokzatának rekonstrukciójának társfinanszírozására, különös tekintettel a vonzó szecessziós időszak homlokzatainak rekonstrukciójának támogatására. Ez azt jelenti, hogy a szecessziós örökség rekonstrukciójának részleges finanszírozása biztosított. Az eszéki Sakuntala park újjáépítése logikus előrelépés egy új városimázs kialakításában, mind a turisták, mind a helyi közösség számára.

Szabadka városa két sikeres, elszakadási örökségre épülő cbc projekt partnere volt Szeged városával (Magyarország), amely megerősíti a város orientációját a szecessziós örökség turisztikai értékbecslése felé. A szabadkai zsinagóga felújítása után a következő lépés a legnagyobb elszakadó épület - a Városháza - rekonstrukciója. A közös kulturális örökség turizmuson keresztül történő értékelése lehetőséget kínál a növekedésre és új foglalkoztatási lehetőségek létrehozására.

A projekt fő eredménye közös tematikus kulturális örökségi termék létrehozása és népszerűsítése - az Eszéki és Szabadkai testvérvárosokat összekötő elszakadási útvonal, az eszéki Sakuntala park újjáélesztése, mint vonzó parképítészeti örökség, előfeltételeket teremtve a szabadkai Városháza újjáépítéséhez A szétválás örökségével foglalkozó város nevezetessége, a turisztikai infrastruktúra korszerűsítése barna jelzéssel a fő közlekedési pontokon, különböző vizuális útmutatók elhelyezése, mint például a látássérültek számára készült tapintható térképek, a kulturális és turisztikai érdekeltek készségeinek és képességeinek növelése a kulturális örökség kezelésében és a turisztikai célpontok fejlesztésében, promóció új, határokon átnyúló turisztikai termékeket a helyi, régiók közötti és nemzeti piacokon.

A közös tematikus útvonal, mint új turisztikai termék, amely integrálja a kulturális örökség látnivalóit, szolgáltatásait és termékeit a határ két oldaláról, évente 1500 -zal növeli a programozási területen töltött éjszakák számát.

 

TOP