×
Adresa: Trg slobode 1, 24000 Subotica, Srbija
Email: info@visitsubotica.rs
Kapcsolat telefon: +381 (0) 24 670 350
Nyitva tartás:
Hétfő – Péntek: 07:00 és 15:00 között
Address: Trg slobode 1, 24000 Subotica, Srbija
Email: info@visitsubotica.rs
Phone number: +381 (0) 24 670 350
Work Time:
Monday - Friday: 07:00 - 15:00
Adresa: Trg slobode 1, 24000 Subotica, Srbija
Email: info@visitsubotica.rs
Broj telefona: +381 (0) 24 670 350
Radno vreme:
Ponedeljak - Petak: 07:00 - 15:00

Szabadkai Homokvidék

A Szabadkai Homokvidék védett övezete Bácska legészakibb pontján, a Szerb-Magyar határ mentén, a szabadkai-horgosi homokvidék részén található. A deli határát Kelebia, Szabadka, Palics, Hajdújárás és Királyhalom település peremrészei alkotják.

Természeti értékei

_______

Ez a terület erdősztyepp karakterrel rendelkezik, főként antropogén eredetű erdei komplexumokkal van ellátva. Természeti értékét az élőhelyek mozaikos jellegén alapul, a magas mértékű biodiverzitást pedig a homokvidéki, sztyeppréti, mocsári területek pecsételik meg.

A legfontosabbak az Európa területén és világszinten legritkábbnak és legveszélyeztetettebbnek tartott nedves élőhelyek, amelyek a síkvidéki tőzegen formálódtak, amely a Kőrös folyócska völgyében helyezkedik el. A megőrzött természeti ritkaságok mellett, meg kell említeni egy reliktum erdősztyepp fajt- a sáfrányos szeklicét, amely egyben a szabadkai homokvidék növényvilágának szinonimája is, tekintettel arra, hogy Vajdaság és Szerbia területén ez az egyetlen élőhelye.

Ezen a területen egészen 170 madárfajt jegyeztek fel, ami az élőhely sokszínűségének eredményét mutatja. Ritka rágcsálófajok jelenléte is feljegyzésre került- a vajdasági földikutyáé, amely életét a föld alatt, alagútrendszerekben éli, és olyan ételek után kutat, mint a fűgyökerek, rizómák és hagymák. Ez a faj mindössze száz évvel ezelőtt széleskörben elterjedt volt Vajdaság területén, de a natív sztyeppék termőföldekké alakításával területük is óriási mértékben csökkent.

A Szabadkai homokvidék kivételes jellemvonásokkal rendelkező terület 2003 óta védett, II kategóriába sorolható védelmet élvez, nemzeti jelentőségű védelem alatt áll. Védelem alá 5370 hektár területet + 2773 hektár védett övezetet helyeztek.

Részben megőrzésre kerültek az ember és természet interakciója által létrejött táji jellegzetességek, ezen a területen és közvetlen közelében a hagyományos gazdaság és élet néhány formája fennmaradt, ahogy az egyedi tanyák is.

Kulturális értékek

_______

Az előzetes védelmet élvező, jelentősebb kulturális-történelmi jellegzetességek között hét létesítmény került bejegyzésre (tanyák, a Puszta iskola, az erdész háza) és négy útmenti emlékmű.

Turisztikai kínálat

_______

A közismert kirándulási pontok a Majdán-tó a Kelebiai erdőben és a Tőzeg-tó.

Ha kelet irányába indulnak, rátalálnak egy százéves vidéki házra, amely érdekes etnográfiai, természeti és régészeti tárgyakból álló kollekcióval rendelkezik a tó közelében. Ez a Róka tanya. A látogatások április közepétől egészen október végéig szervezhetők.

A tó deli részén, Palics közelében található a Furioso lovascentrum.

TOP